Vijf voordelen van een systeemcamera

Met enige regelmaat wordt er aan mij gevraagd wat een echt goede camera is om te kopen. Nu is daar eigenlijk niet 1 goed antwoord voor want het is natuurlijk erg afhankelijk van het doel van je foto’s. Wat ga je er mee fotograferen? Wat vind je belangrijk aan een camera en natuurlijk ook wat is het budget dat je graag wilt uitgeven.

Naast dat je gaat kiezen voor een bepaalde camera is eerst de vraag, wat voor soort camera zou je graag willen? Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een spiegelreflex, systeemcamera of een compactcamera. Wil je zelf de camera kunnen instellen dan kun je kiezen tussen een systeemcamera of een spiegelreflex camera. Vandaag zoomen we in op de systeemcamera, wat zijn de voordelen hiervan en waarom zou je voor een systeemcamera kunnen kiezen?

Laten we eerst voorop stellen dat een betere camera niet perse betekent dat je ook betere foto’s maakt. Maar het kan zeker wel helpen. Een systeemcamera is een camera die handmatig in te stellen is maar die geen spiegel heeft, zoals dat het geval is in een spiegelreflexcamera. Het beeld dat je ziet is een elektronisch beeld. Er zijn een aantal voordelen te benoemen voor het kiezen van een systeemcamera.

Compact

Ten eerste is de systeemcamera compact. Net zoals, de naam zegt het al, een compactcamera. Doordat de systeemcamera geen spiegel heeft, kunnen de fabrikanten een compactere camera maken die wel nog steeds veel voordelen heeft van een spiegelreflex camera. Omdat deze camera compact is, is het erg makkelijk om deze mee te nemen op vakantie of tijdens een dagje weg. Je hoeft geen rekening te houden met de grote camera die je heel de dag mee moet dragen. En voor de vrouwen onder ons, hij pas makkelijk in je handtas.

Verwisselbare lenzen

Net zoals bij een spiegelreflex, maar in tegenstelling tot een compactcamera, heb je de mogelijkheid om lenzen te wisselen. Hierdoor heb je invloed op de foto’s die je maakt. Gebruik je bijvoorbeeld een zoomlens, een groothoek of ga je toch voor een mooie portretlens. De lenzen zijn vaak, net als de camera, ook redelijk compact.

Hieronder zie je een voorbeeld van 2 lenzen. Beide lenzen zijn portret lenzen, namelijk 35mm 1.4. De linkse is een portretlens die ik gebruik op mijn systeemcamera en de rechtse variant is een portretlens die ik gebruik op mijn fullframe spiegelreflex.

Handmatige in te stellen

In tegenstelling tot een compactcamera kun je de instellingen van een systeemcamera  handmatig wijzigen. Je kunt  o.a. het diafragma, sluitertijd, ISO en witbalans instellen. Hierdoor heb je meer invloed op de wijze waarop de foto er uit komt te zien. Met deze instellingen kun je namelijk bepalen waar je de scherpte van de foto’s wilt hebben en heb je invloed op het licht in je foto’s. Daarnaast kun je er voor kiezen om de foto’s in RAW op te slaan. Door in RAW te fotograferen heb je later meer mogelijkheden in je nabewerking.

Steeds betere kwaliteit

Waar voorheen het kwaliteitsverschil tussen spiegelreflex camera’s en een systeemcamera nog aanzienlijk was, wordt dit verschil steeds kleiner. Een hoop fabrikanten focussen zich ook op het verbeteren van het aanbod van systeemcamera’s. Er zijn verschillende fotografen die al zijn overgestapt van een spiegelreflex naar een systeemcamera. Persoonlijk ben ik fan van de merken Fujifilm en Sony, welke echt uitblinken in kwaliteit op gebied van systeemcamera’s.

Veel aanbod

Er komt steeds meer aanbod op de markt op gebied van deze camera’s. Het voordeel hiervan is dat er ook steeds meer lenzen beschikbaar komen. Het aanbod van lenzen is over het algemeen nog wel minder dan bij de spiegelreflex camera’s maar ook dit verschil wordt kleiner. Daarnaast zijn er systeemcamera’s in allerlei budget klassen. Zo heb je al een systeemcamera voor 300-400 euro maar het kan ook oplopen tot bedragen als 3000 euro voor een camera. Uiteraard zit er ook veel verschil in kwaliteit, maar dat zul je ook zien wanneer je kiest voor een spiegelreflex.

Alleen maar voordelen?

Zijn er dan enkel voordelen bij het gebruiken van een systeemcamera? Nee dat niet, persoonlijk merk ik dat een systeemcamera vaak wat langzamer is dan een spiegelreflex. Met name met het scherpstellen en switchen tussen het view scherm en het bekijken van de foto’s. Het is natuurlijk afhankelijk van de soort foto’s die je maakt of dit ook storend is. Zelf vind ik dit niet zo erg en kan ik nog snel genoeg de foto’s maken die ik graag wil. Maar ben je bijvoorbeeld geïnteresseerd in het fotograferen van sport evenementen kan ik me voorstellen dat het juist wenselijk om heel snel te kunnen fotograferen. Al met al ben ik zeker fan van de systeemcamera en zal ook iedereen aanraden om deze optie verder te bekijken als je op zoek bent naar een nieuwe camera.

Mijn eigen systeemcamera

Mijn eerste systeemcamera kocht ik omdat ik niet graag met mijn grote en zware camera in de bergen wilde wandelen. Dit was een Olympus OMD Mark-10 II (welke op het eerste plaatje te zien is). Maar voor mijn vakantie in Tanzania wilde ik graag een betere maar vooral snellere camera. De Olympus was erg goed voor korte vakanties en wat leuke foto’s maar ik miste vooral wat snelheid. Toen ik verder ging kijken was het al snel duidelijk welke camera het zou worden. De Fujifilm XT-2 en eerlijk gezegd ben ik er zo’n grote fan van dat ik deze camera nu ook gebruik voor andere shoots. Met name de kleuren van de Fujifilm zijn ontzetten goed. Ik ben heel benieuwd wat het me gaat brengen in Tanzania!

Een systeemcamera aanschaffen?

Wanneer je er voor kiest om een systeemcamera aan te schaffen moet je daarnaast ook goed nadenken over de lens of lenzen die je hiervoor wilt gebruiken. Ik zou altijd adviseren om naar een fotospeciaalzaak te gaan. Daar kunnen ze goed meedenken over de wensen die je hebt wanneer je een camera aanschaft.

Weet je al wat voor systeemcamera je wilt? Er zijn verschillende cashback acties te vinden via https://www.cameranu.nl/nl/b1252/overzicht-cashback-acties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *