Camera instellen dmv de belichtingsdriehoek

Herken je het, eindelijk heb je een mooie camera gekocht maar eigenlijk ligt hij toch best wel vaak in de kast. Alle knopjes en instellingen zijn nog best lastig en je Iphone maakt ook prima foto’s. Hierdoor gebruik je die luxe camera toch minder vaak als je vooraf had gedacht.

Maar weet je dat het eigenlijk helemaal niet zo ingewikkeld is als het lijkt? Je kunt al redelijk snel effect uitvoeren op de foto’s die je maakt met een aantal instellingen. De belichtingsdriehoek zoals dat heet. In dit artikel leg ik je uit wat er in deze driehoek zit en hoe dit met elkaar in verband staat.

Diafragma

Met het Diafragma stel je in hoe veel licht er binnen komt in de camera. Het diafragma bestaat uit kleine “schijfjes” die over elkaar liggen. Hierdoor kun je een grotere opening instellen of een kleinere opening. Hoe groter de opening hoe meer licht er binnen kan komen in de camera. Hoe veel licht er in de camera komt bepaalt dus ook hoe licht de foto er uit komt te zien. Daarnaast regel je met het diafragma ook de scherptediepte, de wijze waarop je foto scherp of onscherp is.  Als je veel licht wilt binnen laten in de camera kies je voor een grote opening, oftewel een groot diafragma. Het is dan dus ook verwarrend dat een groot diafragma juist een klein getal is. Een klein diafragma (kleine opening) heeft een groot getal.

Sluitertijd

Het tweede deel van de driehoek is de sluitertijd. Met de sluitertijd bepaal je hoe lang er licht binnen komt in de camera. Dus als je er voor kiest om maar heel kort licht binnen te laten in je camera, dan zal je ook een donkerdere foto binnen krijgen. Als je er voor kiest om langer licht binnen te laten, dan krijg je een lichtere foto. Echter kun je niet onbeperkt licht binnen laten voor een mooie lichte foto. De tijd dat je camera namelijk licht binnen krijgt, krijgt de camera ook beweging “binnen”. Als je bijvoorbeeld kiest voor een sluitertijd van 1 seconden, dan neemt de camera gedurende deze 1 seconde ook de beweging waar. Dit kan zorgen voor onscherpte foto’s. Het advies hierbij is om minimaal de sluitertijd te kiezen van het aantal millimeters dat op de lens staat. Staat er bijvoorbeeld 50mm op de lens, dan kies je voor een sluitertijd van minimaal 1/60.

ISO-waarde

ISO is het laatste deel van de belichtingsdriehoek. Met ISO wordt bepaald hoe gevoelig de camera is voor het licht dat binnen komt. Als je de camera heel gevoelig instelt voor licht (een hoge ISO-waarde) dan betekent dat er minder licht nodig is om toch een lichte foto te krijgen. Dat betekent dus dat je makkelijker een lichtere foto krijgt. Als je de camera minder gevoelig instelt voor licht (een lage ISO-waarde) zal je ook meer licht nodig hebben voor een lichte foto. Maar ook hier is weer een keerzijde. Net zoals bij je sluitertijd en diafragma heeft het instellen van deze waarde ook een ander effect op de foto. Als je de camera op een hoge ISO instelt betekent dat namelijk ook dat er meer ruis op de foto komt. De foto kan er korrelig uit komen te zien waardoor het minder scherp wordt. Hoe lager de ISO-waarde op je camera is, hoe scherper de foto wordt.

De verhoudingen

Zoals de titel van dit bericht al aangeeft staan deze 3 waarden in verhouding tot elkaar. Samen vormen ze de belichtingsdriehoek. Draai je aan het ene wil, dan zal je ook een ander wiel moeten draaien om tot dezelfde belichting te komen. Hieronder staat verder toegelicht hoe dit werkt.

Stel je hebt een mooie belichting door de volgende instellingen:
Diafragma = 5.6
Sluitertijd = 1/250
ISO = 200

Als voorbeeld nemen we nu een foto waarbij we de achtergrond minder scherp willen maken. Hierdoor verander je de diafragma naar 2.8 (verdubbeling van het licht). Dit betekent dus dat de andere instellingen ook moeten veranderen. Zie hieronder de instellingen van de volgende foto.

Het licht bij deze instellingen is mooi op je foto, maar het diafragma is veranderd. Door het diafragma te veranderen krijg je 2 keer zo veel licht binnen. Om dit te compenseren moet je door het instellen van de sluitertijd 2 keer zo weinig licht binnen laten komen. De sluitertijd verdubbelt hierdoor dus ook.

Een andere optie is dat je de sluitertijd gelijk houdt maar dat je de ISO wijzigt. Door het wijzigen van je ISO krijg je immers minder ruis op de foto. Het licht dat extra binnen komt door het wijzigen van het diafragma wordt gecompenseerd door minder lichtgevoeligheid bij ISO.

Voorkeursstanden

Nu is het gelukkig niet zo dat je alles helemaal uit je hoofd moet leren om perse een goede foto te maken. Vrijwel alle camera’s hebben namelijk een voorkeursstand. Zo stel je zelf je gewenste diafragma in (bijvoorbeeld 5.6) en de camera zoekt dan automatisch een sluitertijd die zorgt voor een goed belichte foto. In de meeste gevallen zal dit volstaan. Ben je echter in een donkere ruimte kan je camera bepalen dat de sluitertijd heel laag moet zijn. Bijvoorbeeld 1/20 seconde. Hierdoor kunnen de foto’s bewogen zijn. Als je bijvoorbeeld een portret foto wilt maken waarbij de scherpte goed op het gezicht valt, kan je deze voorkeursstand gebruiken.

Andersom kan je ook je sluitertijd als voorkeur opgeven. De camera kiest dan automatisch het goede diafragma. Dit kan bijvoorbeeld goed van pas komen als je beweging wilt fotograferen, zoals een sportwedstrijd. Hiervoor heb je een snelle sluitertijd nodig, maar is diafragma wat minder van belang.

Als laatste kan je ook de ISO automatisch laten bepalen. Deze is ook ontzettend handig. Als de ISO omlaag kan dan zal de camera dat altijd automatisch doen. Omdat de ISO instelling niet altijd standaard op het startscherm zit is het soms lastig om de ISO snel aan te passen. Hiervoor is het fijn als je ISO automatisch berekend wordt.

Mocht je nog meer willen weten over het instellen van je camera? Wie weet is de 1-op1 workshop iets voor jou!

Informatie aanvragen

 

One thought on “Camera instellen dmv de belichtingsdriehoek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *