Het verschil tussen verzadigen en levendigheid

Je ziet het vast wel eens voorbij komen, mooie warme foto’s waar de kleuren van af spatten. Maar hoe werkt het nou precies in de nabewerking met deze kleuren? Je hebt namelijk verschillende mogelijkheden om de kleuren meer te laten spreken. Twee van deze mogelijkheden zijn levendigheid en verzadiging. Hieronder leg ik je het verschil uit.

Verzadiging

In lightroom heb je de mogelijkheid om de verzadiging van een foto omhoog of omlaag te zetten. Hiermee zorg je er voor dat kleuren feller worden of juist minder fel. Bij de verzadiging wordt er geen onderscheid gemaakt in welke kleuren er feller worden, dit betekent dus dat ALLE kleuren in jouw foto feller worden. Als je de verzadiging helemaal omlaag zet betekent dat ook dat je een zwart-wit foto krijgt.

Levendigheid

Met levendigheid worden ook de kleuren feller gemaakt, maar het verschil is dat niet alle kleuren feller worden. Het gaat hier met name om de wat koelere tinten zoals de blauwtinten in de foto. De warme tinten (zoals oranje en rood) worden ook wel iets feller maar niet zo fel als de koele tinten. Dit verschil zie je met name terug in de huidtinten. De huidtinten zijn ook warme tinten, wanneer je deze nog feller maakt komt het er onnatuurlijk uit te zien. Zie hieronder het verschil:

Links: zonder verzadiging of levendigheid.
Midden: levendigheid op 50, verzadiging op 0
Rechts: levendigheid op 0, verzadiging op 50

Links: zonder verzadiging of levendigheid.
Midden: levendigheid op 100, verzadiging op 0
Rechts: levendigheid op 0, verzadiging op 100

 

Zoals je ziet worden de huidtinten bij verzadiging vrijwel gelijk aangepast, maar bij levendigheid duurt het langer (het schuifje moet verder naar rechts) voor dat je een groot effect ziet in de huidtinten.

Verzadiging per kleur

Ben je nog niet tevreden met het resultaat nadat je hebt geschoven met levendigheid en verzadiging? Je kunt in Lightroom en Photoshop ook per kleur de verzadiging bepalen. Hierdoor heb je zelf invloed op de kleuren die wel of niet feller worden. Zo kies ik er zelf altijd voor om mijn groen en geel tinten minder fel te maken maar ik houd juist wel van wat fellere blauw tinten in mijn foto’s.

 

 

 

 

Conclusie

Voor het fotograferen van portretten is het aan te raden om voornamelijk met de levendigheid te spelen. Zo zorg je er voor dat de gezichten natuurlijker blijven. Wil je toch een bepaalde kleur meer uit de foto laten springen? Gebruik dan de verzadiging per kleur functie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *