Het fotograferen van je eigen kinderen – 6 tips

Zodra je de camera of je telefoon erbij pakt zijn de kids alweer weg, of er wordt altijd een gekke bek getrokken. Herkenbaar? Het kan natuurlijk zijn dat je kind eigenlijk vrij weinig zin heeft om op de foto te gaan, en al helemaal niet op commando. Regelmatig hoor ik ook voordat ik een shoot ga doen dat een of meerdere kinderen niet zo graag op de foto gaan. Met dit platform wil ik ook graag jou helpen om prachtige foto’s te maken van de eigen kinderen. Hoe krijg je de meest spontane foto’s waar je later nog met een goed gevoel op terug kunt kijken? Hieronder geef ik je 6 super simpele tips waardoor je direct aan de slag kunt gaan met oefenen!

Laat ze wennen aan de camera

Laat je kinderen wennen aan de camera zodat het voor hun normaal wordt. Dit betekent dus veel foto’s maken. Als je de camera vaker gebruikt, wanneer ze bijvoorbeeld gewoon rustig aan het spelen zijn, wordt het minder gezien als een verplichting. Ze raken er aan gewend dat er een camera in de buurt is en associëren het minder met iets dat ‘moet’. Het kan zijn dat je een hele hoop foto’s hebt die eigenlijk niet zo goed gelukt zijn. Maar juist de onverwachte momenten kunnen ook heel mooi zijn.  Op deze manier worden de foto’s spontaner en zo heb je zelf ook de kans om lekker te oefenen met de verschillende instellingen!

Houd je camera in de buurt

Met tip 1 komt ook gelijk nummer 2. Zorg er voor dat je camera niet ergens opgeborgen ligt in een kast op zolder, zonder accu en met een volle SD kaart. Maar zorg er voor dat je hem op een plek neerlegt waardoor je hem makkelijk kunt pakken. Ben je veel (samen met je kinderen) in de woonkamer? Zorg er dan voor dat je camera ook in de woonkamer ligt. Laadt de accu’s regelmatig op en zorg er voor dat je SD kaartje altijd ruimte heeft. Als er dan een mooi spontaan moment is, heb je gelijk de optie om hiervan mooie foto’s te nemen.

Zeg eens cheese

Door kinderen te vragen om te lachen naar de camera krijg je vaak een tegenovergesteld effect. Misschien herken je het zelf ook wel. Als je op de foto moet en er wordt gevraagd om te lachen naar de foto. Het kan zijn dat je dan niet helemaal tevreden bent met het resultaat. Terwijl als je spontaan écht moet lachten dit ook van de foto af straalt. Dit zie je ook terug als je je eigen kids op de foto wilt zetten. Vraag ze dus niet om te lachen maar maak een raar geluid  bij jonge kinderen of een grapje als ze al wat ouder zijn. De kans is groot dat de kinderen dan een echte spontane lach laten zien.

*Bij kleine kinderen krijg je de echte lachjes door bijvoorbeeld gekke geluidjes of knuffeltjes. Ook kleine kriebels kunnen heel goed werken!

Vang de emoties

Hierboven gaf ik je al een tip om op zoek te gaan naar de spontane lach, maar een lach op de foto is geen must. Kinderen stralen namelijk zo veel uit, ze zijn verwonderd, verbaasd, nieuwsgierig of misschien wel eens boos. Alle emoties hebben zo hun eigen charme en zijn het écht waard om vastgelegd te worden! Een mooie nieuwsgierige blik kan minstens net zo waardevol zijn als een echte lach. Dat is namelijk hoe de kinderen zijn en wat hun karakter bepaald. Probeer de lach daarom ook niet te veel te forceren maar neem de situatie zoals het is zodat je op een ontspannen manier aan de slag kunt met fotograferen.

*Ook andere emoties zijn heel waardevol om vast te leggen, een leuke ondeugende blik bijvoorbeeld.

Samen op pad

Een moment bij uitstek om mooie foto’s te maken. Als je samen met je gezin gezellig op stap bent, een dagje aan het strand, de dierentuin of lekker naar de speeltuin. En maak vooral veel foto’s van de momenten tussendoor. Als je even aan het lopen bent, of als de kids aan het spelen zijn. Ook hiervoor geldt natuurlijk weer, probeer het niet te forceren. Laat het zijn gang gaan en de foto’s worden spontaner en relaxter.

Goed gedaan!

Wil je toch graag een mooie geposeerde foto? Probeer dan vooral een beloning af te spreken in plaats van straf te geven als de kinderen niet goed mee werken. Een positieve beloning voor een positieve instelling en geef ze complimenten of een high five als ze het goed doen. Mocht het toch even niet lukken, geen stress, als je zelf onrustig wordt of je jezelf druk maakt kan het zijn dat je kinderen dat overnemen. Als je zelf ontspannen bent zullen ze ook zien dat er niets is om je zorgen om te maken en kunnen ze zelf ook beter ontspannen. Mocht het nu echt niet lukken, dan probeer je het gewoon nog een keer op een ander moment. Je kunt nu eenmaal niets forceren en soms hebben ze ook gewoon écht geen zin.

Mocht je nog meer willen weten over het vastleggen van je eigen kinderen? Wie weet is de 1-op1 workshop iets voor jou!

Informatie aanvragen

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *