De juiste lens | prime vs zoom

Ken je dat gevoel, je hebt een camera gekozen maar dan… eigenlijk begint de keuze pas op dat moment. Want met welke lens ga je fotograferen? Wanneer je een camera koopt zit daar meestal een “standaard”  lens bij. Een lens waar je wat mee kunt zoomen en die zowel groothoek als een zoom heeft. Bijvoorbeeld 18-55mm. Maar er is nog zo veel meer keuze, een aantal van deze keuzes lichten we vandaag toe in de blog!

Prime

Wanneer je kiest voor een lens kun je er voor kiezen om een lens te kopen waarmee je niet kunt zoomen. Dit heet een prime lens, ofwel een lens met een vast brandpunt. Een van de meest bekende voorbeelden van een prime lens is de 50mm 1.8. Dit is de “nifty fifty” en wordt ontzettend veel gebruikt voor portret fotografie. Waarom deze lens zo populair is?

De 50mm lens is vaak goed betaalbaar (tussen de 100 en 200 euro) en kwalitatief ook erg goed. Deze lens kan veel licht opvangen door het grote diafragma (lees hier meer over diafragma en lichtinstellingen). Hierdoor krijg je een mooie wazige achtergrond en ook in donkerdere situaties kun je meer licht opvangen. Waar je vaak wel aan moet wennen is dat je met deze lens dus niet kunt zoomen. Je moet dus echt naar en van het onderwerp bewegen, maar dat maakt je juist creatief en laat je nog meer nadenken over de foto.

Zoom

Wanneer je toch graag wilt kunnen zoomen heb je ook zeer veel verschillende opties. Het voordeel met een zoomlens is dat je zelf niet hoeft te bewegen van en naar het onderwerp. Maar het nadeel van een zoom lens is dat het diafragma (meestal) niet hetzelfde blijft. Zo heeft de 18-55 lens vaak een groter maximaal diafragma als je uitzoomt, maar zodra je inzoomt dan verandert de maximale diafragma. Zo kan de lens dus je lichtinstellingen beïnvloeden als je aan het zoomen bent.

Daarom is het verstandig om een lens te kiezen die een vast diafragma heeft. Zo is de 24-70 f2.8 een heel populaire portretlens. Veel fotografen gebruiken deze lens zodat ze flexibeler zijn. Deze is echter wel een heel stuk duurder dan de 50mm waar we het eerder over hadden.

Kies je merk

Wanneer je gaat fotograferen kies je voor een bepaald merk voor je camera. Wanneer je bijvoorbeeld voor Nikon of Canon hebt gekozen heb je echter nog meer keuze in de lenzen. Er zijn ook leveranciers die speciaal lenzen maken voor andere camera’s. Hierdoor hoef je niet per se een lens te kopen van Nikon of Canon zelf. Je hebt hiervoor bijvoorbeeld Sigma of Tamron lenzen die vaak goedkoper zijn en niet heel veel inboeten aan kwaliteit. De Sigma en Tamron lenzen zijn daardoor ook erg populair.

Mijn eigen lenzen

Een hele tijd heb ik gefotografeerd met de 24-70 lens van Tamron maar toen ik eenmaal de 35mm prime lens van Nikon had geprobeerd wilde ik niet meer terug. Ik fotografeer nu dus alleen maar met prime lenzen. In deze prime lenzen heb je ook een reeks aan getallen voor een meer groothoek lens of een meer ingezoomde lens. Zowel voor mijn spiegelreflex als mijn systeemcamera zijn dit de lenzen die ik gebruik. De reden hiervoor is het hoge diafragma en de hoge kwaliteit van beeld. Want zelfs met de 24-70 2.8 lens kan het diafragma niet zo hoog als met de prime lenzen. Momenteel gebruik ik:

Nikon:

35mm 1.4
85mm 1.8

Fujifilm:

23mm 1.4
35mm 1.4

 

Al met al zijn er dus ontzettend veel keuzes voor een lens die bij je camera past. Ben je er nog niet aan uit? Je kunt altijd een lens huren om deze een dagje uit te proberen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *