Before en After – lichte binnenfoto’s

Iso: 1000 / F: 1.8 / 1/250sec.

Een tijdje terug plaatste ik deze foto op social media, ik kreeg er best wel wat vragen over. Met name hoe ik toch de lichte foto’s kan maken en tegelijkertijd de details zichtbaar houd. Dus vandaag een blog over het maken van een lichte binnenfoto.

De foto is gemaakt tijdens een newbornshoot waarbij een leuk gezinnetje met 3 kids voor mijn camera mocht staan. De jongens moesten in het begin een beetje wennen maar aan het einde ging het allemaal vanzelf. Het is daarom als fotograaf belangrijk om goed op te letten wat er allemaal om je heen gebeurt zodat je de meest spontane foto’s krijgt. Benieuwd hoe deze is gemaakt? Ik vertel het je hier!

Before

Wat je hierboven ziet is de foto direct uit mijn camera. Je ziet dus dat er wel wat verandert is nadat ik de foto heb gemaakt. Een aantal punten hoe ik tot deze foto ben gekomen:

Niet geposeerd

Het lijkt misschien wel zo, maar deze foto is niet geposeerd maar spontaan gemaakt. Tijdens de shoot spelen de andere kids die even niet op de foto hoeven regelmatig om me heen. Dus ze liggen, zitten, kletsen of zijn bezig met iets anders. Juist daardoor krijgen ze een ontspannen blik. Hij had waarschijnlijk wel door dat ik de foto maakte maar omdat we aan het einde van de sessie zaten was de eerste spanning er al een beetje af en waren de foto’s helemaal niet meer zo erg. Ze werden zelfs leuk!

Lichte ruimte 

Omdat ik zelf houd van lichte en kleurrijke foto’s ga ik altijd op zoek naar de meest lichte ruimte in het huis. Ik vraag daarom ook altijd of ik even een rondje mag lopen en mag kijken naar de ruimtes die er beschikbaar zijn. Toevallig was dit een hele fijne dag omdat buiten de zon niet te fel scheen en door heel de kamer een diffuus licht scheen. (zacht licht zodat er geen harde schaduwen komen). Daarnaast vraag ik ook altijd om een licht dekbedovertrek zodat dit ook de foto niet te donker maakt. Een leuk printje of patroontje in de kleding maakt de foto speels en ik ben daarom ook fan van leuke printjes en patroontjes.

Donker fotograferen

Zoals je ziet in de before heb ik deze foto wat donkerder gefotografeerd dan het eindresultaat. Ik fotografeer mijn foto’s altijd net iets donkerder dan dat ik ze wil hebben. Zo zorg ik er namelijk voor dat er geen details verloren gaan in overbelichte delen. Als je net wat donkerder fotografeert zijn de details namelijk nog goed zichtbaar. Het oplichten van de foto doe ik later in de nabewerking.

Nabewerken van de foto

Bij deze foto sprong er eigenlijk net iemand anders een beetje voor. Dit zie je nog in de rechter bovenhoek. Je zou denken dat het jammer is van de foto en dat je hem misschien moet uitsnijden zodat dit stukje niet zichtbaar was. Helaas was dat niet echt mogelijk. Dus hiervoor heb ik een 2-staps bewerking gebruikt. Normaal gesproken edit ik al mijn foto’s in Lightroom, en deze dus ook. In Lightroom zit een functie waarbij je oneffenheden weg kunt werken maar deze is wat minder secuur dan Photoshop. De foto heb ik geëxporteerd en in Photoshop heb ik gezorgd dat de achtergrond weer mooi gelijk werd. Dit heb deels gedaan met de clone tool en daarna gewoon door een stukje wat wel goed was van de achtergrond te selecteren en deze te vergroten over de hele foto.

Gebruik hiervoor de selectie tool en klik op CTRL+T om de grootte van de selectie aan te passen.
(note: mijn photoshop is verouderd, het gaat om de functie in de groene cirkel)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *